Turcja
Nie ma żadnego znaczenia jaki jest cel wyjazdu – kiedy pierwszy raz zobaczysz Turcję zakochasz się w niej bez pamięci. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, bez znaczenia czy zależy Ci na leniuchowaniu na plaży i kąpielach słonecznych, aktywnym wypoczynku poprzez sporty wodne, zwiedzaniu zabytkowych i historycznie ważnych miejsc czy też jesteś podróżnikiem kulinarnym.
Turcja leży na styku dwóch zupełnie różnych światów, granicząc zarówno z europejskimi jak i z azjatyckimi krajami: Armenią, Azerbejdżanem, Bułgarią, Gruzją, Grecją, Irakiem, Iranem i Syrią. Dodatkowym atutem turystycznym Turcji jest fakt, że leży ona nad aż czterema różnymi morzami: Czarnym, Białym (tak po turecku nazywane jest Morze Śródziemne) Egejskim i morzem Marmara.
Można tu tez odnaleźć wspaniałe górskie pasma, pośród których wręcz majestatycznie góruje Ararat (mierząca 5137m n.p.m), która według legend i wierzeń była miejscem lądowania Arki Noego po biblijnym potopie.
Kraj ten, choć idący w swym rozwoju w kierunku Starego Kontynentu w większości swojego obszaru znajduje się w granicach geograficznych Azji. Takie wyjątkowe przemieszanie i kontrasty widać w Turcji na każdym kroku – od kuchni po religię.
Dzisiejsza Turcja starając się wypracować sobie pozycję lidera w swoim regionie jest przykładem zarówno dla młodych demokracji jak i islamskich krajów jaką drogą warto obrać by zbliżyć się do bardziej rozwiniętej zachodniej cywilizacji.
Turyści w Turcji powinni “zaliczyć” jeszcze jedną bardzo ważną rzecz – tradycyjną restaurację, w której będziemy mogli skosztować tureckich potraw i zapijać je kawą po turecku. Tutejsze tradycje kulinarne powstały (a jakże) dzięki przeplataniu się świata arabskiego i łacińskiego – dając wyjątkowo dobry efekt!